måndag 3 december 2012

Lära med radio i Hallands Nyheter!

Ni missar väl inte att läsa om det radioprojekt år 8 jobbar med? Hallands Nyheter uppmärksammar arbetsområdet och du hittar reportaget i dagens tidning.

Även på FramtidsFröns hemsida finns artikel om klassens jobb. Kul! Den länken hittar du genom att klicka här.

//Viktoria

Gratis match i Superligan!


Hej!

En av Håstensskolans samarbetspartner i idrottsprofilen, Warberg IC, bjuder elever och pedagoger på gratis entré i det rafflande hemmamötet mot Jönköping IK den 19 december klockan 19.00. Matchen spelas i Sparbankshallen.

Är du sugen på bra innebandy och vill ta del av gratiserbjudandet, kontaktar du Viktoria Struxsjö på skolan och sätter upp dig på en intresselista.

Först till kvarn...

Andreas Wahman, Warberg IC

måndag 12 november 2012

Informationsmöte omorganisation

INBJUDAN!

Inbjudan till drop-in med kaffe på Bockstensskolan och Håstensskolan.

Välkomna att samtala kring Bockstensskolans, Furubergsskolans och Håstensskolans framtid utifrån Varbergs skolors omorganisation.

Öppet café i matsalen den 27 november mellan 16.00 och 19.00
På grund av det nära samarbetet är samtliga föräldrar välkomna till Bockstensskolan och Håstensskolan.
Med anledning av ombyggnation på Furubergsskolans kök träffas vi på dessa båda skolor.

Välkomna!

Martin Enander, David Axklev, Käte Svensson och Mikael Sili
Rektorerna på Bocksten, Furuberg och Håsten.

8A: Entreprenöriellt lärande - studiebesök

Hej klass och vårdnadshavare!

Vilken raketfart veckan startade i - härligt! Dels har vi börjat att bearbeta våra noveller, dels har nästan halva klassen bokat in studiebesök i januari hos olika företag/arbetsplatser. Fantastisk kreativitet som guldkantades med lite snack om social kompetens. Det sista var ju utlovat efter Viktorias möte med Boris Lennerhov, VD Ge-Kås Ullared. 

De som inte haft en chans att boka företagsmöten under dagen, kan med fördel göra så hemifrån. Valfri tisdag, klockan 12.30-13.45 i januari ska alla ut på en arbetsplats och söka svar på frågor som hur många anställda har företaget, fördelning män/kvinnor, vad produceras (tjänst/vara), lokalt eller regionalt företag (nationellt/globalt) mm. Mer info kommer om företagsbesöken i januari. 

Har ni frågor, hör av er! Vi kör vidare så länge!
//Viktoria

måndag 5 november 2012

Resultat DN:s nutidsorientering

Håstensskolan landar strax under riksmedel på DN:s Nutidsorientering som genomfördes i början av oktober. Bästa skolan i Halland blev Kullaviks Montessoriskola, och i Sverige Enskilda gymnasiet i Stockholm, som också hade bästa klass.

Frågorna täcker in samtliga skolämnen, utom de moderna språken, och om du vill testa dig kan du göra Nutidsorienteringen genom att klicka på nedan länk!

Nutidsorienteringen 2012 - testa dina kunskaper

Resultat Nutidsorientering 2012


Inbjudan till informationsmöte


Tisdagen den 6 november klockan 18.30 hälsas vårdnadshavare till elever i förskoleklass och skola välkomna till Sparbankshallen för informationsmöte om de utmaningar förskolan och skolan står inför de närmaste åren.

Era barn har fått lappar om detta med sig hem före lovet, men kanske har någon missat detta.

Välkomna!

tisdag 23 oktober 2012

År 8: Utkast novell

"Det var en gång en liten röd stuga som låg i en vacker skogsglä...." I kontexten, sammanhanget, att skriva en saga, berättelse eller annan beskrivande text vore ovan inledning helt okej att börja med. Men i kontexten noveller är det ett generalfel! Och det är noveller vi nu ska skriva.

Under ett par veckor har vi arbetat med att läsa, analysera och diskutera vad som karaktäriserar en novell. Hur en novell är uppbygd, till skillnad mot längre uppsatser, och varför vi upplever en del noveller är bättre än andra.

I uppgift till tisdagen den 6 november har du att skriva ett utkast till din novell. Ett utkast innebär att du i stora drag har din novell klar. Du vet vad den omedelbara handlingen är, vem din novell ska handla om och hur allt slutar. Du har klart för dig, och skriver ner, så mycket du kan av den historia du byggt upp. Finslipning av novellen sker sedan i klassrummet, på lektionstid.

Deadline för inlämning av färdig novell är 27 november. Du kommer att få fem lektionstimmar att skriva rent din novell på, fixa finliret och göra den exemplarisk.

I skrivandets tjänst,
Viktoria & Ann-Sofie

onsdag 17 oktober 2012

År 8: Lära med radio

Hej!

Hur låter det egentligen när en lastbil drar förbi i åttio knyck? Varför hör man bara ibland hur stolar flyttas i klassrummet bredvid? Och varför hoppar man högt ibland när någon säger "hej"?

Hörseln är en fantastisk del av kroppen. Kanske är det svårt att förstå hur vi människor sovrar bland alla de ljud vi har, att vår hörsel är selektiv och automatiskt inte tar upp alla ljud att registreras i vårt medvetande. Testa att spola i en toalett, spela in ljudet och lyssna hur det låter. Hör du samma ljud när du inte medvetet lyssnar när du spolar?

Vi har idag kickat igång det entreprenöriella projektet Lära med radio. Från oktober till februari ska vi i klassen, tillsammans med två andra skolor i Varberg, några i Halmstad samt en del "utomstående" aktörer och organisationer arbeta med radio. I mitten av februari sänder vi live från Halmstad Närradios studio. Vi ska alltså arbeta från idéer till färdig produkt (radioinslag), där vår produkt når tredje person (lyssnare). Med andra ord ett komplett entreprenöriellt lärande, helt i linje med skolans styrdokument.

På klassens Facebooksida har jag idag lagt upp en introduktion samt de ämnen och grupper som utkristalliserades under dagens två lektioner i svenska och SO. Om du inte själv har tillgång till Facebook, be ditt barn (alla elever är anslutna till sidan) att visa dig informationen.

Mer om Lära med Radio kommer att läggas ut här, och på Facebooksidan, och uppmuntra gärna eleverna att lyssna på radio under kommande månader. Dels för att hämta inspiration och kunskap om hur radioinslag och reportage är uppbyggda, dels för att de ska få en känsla för vad de själva anser är bra radio.

Mvh Viktoira
- er röst i klassrummet  

tisdag 16 oktober 2012

År 8: Och då var vi igång!


Tundra, skog, grässlätt och öken!

Det självständiga arbetet i geografi med biomer och livsmiljöer samt att skapa en PP (powerpoint) startades upp idag. Som ett komplement till den pedagogiska planeringen gick vi idag igenom kursplan och betygskrav för geografi.

Med stor entusiasm valde varje elev sin inriktning på arbetet och alla kom igång bra. Håll gärna ett öga på den skapande och kreativa process era barn går igenom, eftersom det är deras första riktiga "urvalsarbete". Det vill säga de har fått ett övergripande ämne (biomer), och ska nu välja en inriktning som blir genomgående och arbeta med jämförelse, analys och reflektion.

Vi startar redovisningarna tisdagen den 6 november, och eleverna får boka in sig på den tisdag de önskar redovisa för mig och Ann-Sofie, fram till tisdagen den 4 december. Samtliga tips och förutsättningar finns specificerade i den pedagogiska planeringen, och ni får gärna höra av er om det blir frågor som ni behöver hjälp med att reda ut.

Mvh
Viktoria


tisdag 9 oktober 2012

Gilla Mittpunkten på Facebook


Till elever år 6-9

I lördags var det invigning av den nya ungdomsgården vid simhallen. Om någon vecka kickar verksamheten igång och för dig i årskurs 7-9 är det öppet på Mittpunkten, som gården döpts till, kvällstid och till och med fredagskvällar. För dig i år 6, gäller tiderna 14.00-17.00 vardagar.

Pierre Rosén som träffat några av er på skolan, han äter bland annat i matsalen varje dag, är en av de som jobbar på Mittpunkten. Pierre och hans medarbetare hälsar att det är fritt fram att lämna önskemål om vad gårdsverksamheten ska innehålla.

Enklaste sättet att hålla koll på vad som händer på Mittpunkten är att gilla deras sida på Facebook. Då ser du statusuppdateringar och happenings som läggs ut.

Klicka på ordet Mittpunkten nedan, och du slussas vidare till gårdens Facebooksida.

Ses på gården!

MITTPUNKTEN

måndag 1 oktober 2012

Historia år 8

Hej klassen! 

Hemuppgift historia till måndag 8 oktober: 
sid. 250-259 i Elevboken, sid. 86-93 i FOKUS-boken. 

Läs med källkritiskt perspektiv. Är allt som står i boken sant? Har tiderna ändrats sedan bokens skrevs/trycktes? Vad vet du som inte står i boken om araberna och deras kultur, samt betydelse för vår tid? Jämför gärna med grekerna och romarna (andra kulturer).

Lycka till! 

Mvh 
Viktoria 

tisdag 4 september 2012

År 8: Välkommen växling?

Hej klassen!

Under de kommande veckorna blir det att hålla två SO-bollar i luften samtidigt. Dels fortsätter vi på onsdagar med romarna, dels ska vi fördjupa oss lite i beteenden, etik och moral.

Ann-Sofie och vikarien Kenneth kommer att dela ut ett arbetsmaterial som handlar om hur vi beteer oss mot varandra. Utöver traditionell lärobokstext, blir det några etiska ställningstaganden att diskutera och reflektera över. Vi låter studierna under den här tiden falla in under samhällskunskap, men eftersom etik och moral även återfinns under ämnet religion, är gränsen oviktig. Och det är bra. För då kan jag bedöma insatser och aktivt deltagande i båda ämnena.

Jag har suttit en stund och surfat runt på youtube för att hitta en film som visar staden Pompeji. Jag hittade massor. En del bra, annat mindre bra. Ge dig själv en stund vid datorn, sök runt i websfären och se om du hittar något som har med romartiden att göra och som fångar ditt intresse. Börja träna din sökförmåga, var källkritisk och reflektera över vilken typ av material som passar just dig bäst.

Ha det gott, vi ses snart i korridorerna igen!

//Viktoria

onsdag 22 augusti 2012

År 8 2012/13: Då var vi igång!

Första dagen innehöll lottning av platser i klassrummet, utdelning av scheman, fördelning av kontaktlärare, glassätning och snabba lekar! Dessutom fick vi sluta lite tidigare på grund av att vikarietjänst för lärare i HK inte blivit tillsatt än.

Klassen har fått med sig information hem i pappersform. Be dem lämna formulär om anhöriga samt om profilering till er så att ni kan fylla i uppgifter och sända lappar i retur till oss så snart det är möjligt. Vi har också berättat om kommande aktiviteter så som besök på museet (28 augusti) och vilka delar i bland annat SO vi kommer att inleda med. Notera att det sannolikt kommer att ske smärre ändringar i schemat, men att ramarna är relativt spikade. Vid ändringar kommer nya scheman att delas ut.

Viktoria och Ulla kommer att vara borta delar av september månad och då får klassen tillsammans med Katarina och vikarier rodda runt skoldagarna. Det kommer att gå kalasfint, även m vi är medvetna om att ett bryt alltid påverkar en grupp.

Utvecklingssamtal kallas det till redan nu. Respektive kontaktlärare hör av sig om tider och på träffen följer vi upp vårens omdömen, som ligger till grund för utvecklingsmöjligheter och förmågor att uppnå till december då det blir betyg.

Vi hoppas att alla tyckte första dagen kändes OK, och att eleverna känner lust för att lära!

Mvh
Viktoria, Ulla och Katarina

P.S Ni som ännu inte anslutit er till vår Facebookgrupp, gör gärna så!  D.S

tisdag 21 augusti 2012

Hej klass 8!

Sommarlovet sjunger på sin sista dag. Imorgon ses vi äntligen igen. Vi hoppas att ni kommer laddade till skolstarten som börjar klockan 08.00 med samling i informationssalen.

Den första skoldagen innehåller allt från utdelning av schema, information om kommande En-till-en samt vanlig undervisning. Vi slutar enligt schema, och för er del innebär det att dagen är över 15.05.

Vi ses imorgon!

Mvh
Ulla, Katarina och Viktoria

måndag 14 maj 2012

Hej klassen!

Sista arbetsområdet för den hä terminen och också det sista arbetsområdet i år 7. Ofattbart vad tiden har gått fort. Kanske beror det på att vi har så roligt?

Klicka på länken och du kan ladda ner frågorna om Antikens Grekland. Se frågorna som ett komplement till frågorna i läroboken. Vi kommer att arbeta med att läsa inför provet den 30 maj på lektionerna i skolan, men räkna med att viss tid behöver du avsätta på hemmaplan för att kunna förstå och ge dig själv en chans att reflektera över det du läser.

Har du frågor fråga!

Mvh Viktoria


Instuderingsfrågor Antikens Grekland

onsdag 14 mars 2012

Information år 7: Instuderingsfrågor

Hej gänget!

Nu är sammanställningen av era fin-fina frågor klar. Jag är mycket imponerad av era förmågor att formulera reflekterande frågor som är helt i linje med hur vi ska arbeta enligt Lgr11. Bra jobbat!

Klicka på länken nedan. Du kan välja att ladda ner frågorna till din dator, skriva ut dem eller läsa dem online. Var nu schysst mot dig själv och börja plugga i tid. Vi avsätter SO-lektionerna måndag och tisdag nästa vecka att plugga inför provet. Om du förbereder dig och skriver svaren på frågorna hemma, kan du på måndag och tisdag diskutera dem med dina klasskompisar och då reflektera djupare.

Ha en bra fortsättning på veckan. Vi ses på måndag!

Mvh Viktoria

Instuderingsfrågor kristendomen

onsdag 8 februari 2012

Veckobrev år 7

Dags igen för ett veckobrev. Missa inte att läsa om temaveckan på skolan i tidigare inlägg på Diamantens blogg, men också på skolans huvudsida som du hittar här.

Hörs och ses!

Mvh
Katarina, Ulla och Viktoria

Veckobrev vecka 7 2012

onsdag 25 januari 2012

Veckobrev år 7

Hej där!

Dags igen för ett veckobrev. Håll till godo enligt gamla och kända rutiner med informationen.
Ha en bra vecka!

Mvh
Katarina, Ulla och Viktoria

Veckobrev ve 5 2012

torsdag 19 januari 2012

Veckobrev år 7

Hej!

Veckobrev för kommande fem arbetsdagar finns som klickbar länk nedan.

Läs gärna om vår stundande temavecka i tidigare inlägg här på bloggen, samt håll koll på vad som skrivs in under rubriken På gång, i högerspalten.

Trevlig fortsättning på veckan,
mvh Katarina, Ulla och Viktoria

Veckobrev vecka 4, 2112

Entreprenöriellt lärande

I de nya kurs- och läroplanerna för grundskolan, Lgr11, är en av nyheterna det entreprenöriella lärandet. Det innebär att skola och omvärld ska samverka, att elever och pedagoger ska låta skolans verksamhet närmar sig näringslivets och vice versa. Det handlar om ett slags "outside the box-" tänk, med det som finns "inside the box", det vill säga statligt reglerade kunskapskrav och arbetsområden.

Hur arbetet konkret ska se ut, är upp till den enskilda skolan att strukturera. På Håstensskolan har det entreprenöriella lärandet hittills inneburit att bland annat tillverka spel, starta företag, samarbeta över arbetslagen, göra studiebesök och fördjupningar om arbetslivets olika dimensioner.

Sedan två år tillbaka har vi en temavecka med rubriken Arbetsliv. Då fördjupar sig eleverna i år 6-9 i valfritt yrke, får ta del av föreläsningar av externa gäster och åka på gemensam studiebesök till bland annat tingsrätten. Veckan innehåller ett skapande och teoretiskt arbete där förmågor som att söka på Internet, intervjua olika yrkesmänniskor samt redovisa inför övriga skolkamrater tränas. Dessutom ordar eleverna med egna studiebesök i de fall där de vill besöka en arbetsplats inom det yrke de fördjupar sig i.

Vecka 7 är det dags igen för temavecka. Tolv externa föreläsare är bokade och det kommer att bli en dynamisk vecka där exempelvis en fotograf, en kirurg, en elektriker, en jurist och en VD kommer att tala med våra elever i entreprenöriella möten.

Nedan finns två av många länkar till de organisationer som arbetar med det entreprenöriella lärandet. Klicka er gärna vidare och läs om deras verksamheter.

Viktoria Svensson
skola-arbetslivsansvarig år 7-9

Framtidsfrön
STEPS

måndag 16 januari 2012

Läsprojekt år 9



Hej klass 9A!


Då var det dags att starta upp vårens läsprojekt. Böckerna som är aktuella att arbeta med är En komikers uppväxt av Jonas Gardell och Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević. 


Var och en av er vet vilken bok ni tilldelats att läsa och har förhoppningsvis redan kommit igång. Uppgiften är individualiserad och jag tror att ni ska känna er motiverade att läsa dessa två, mycket goda och underhållande, böcker. De innehåller tänkvärda och igenkännande delar båda två.  


Klicka på den titel du läser nedan, och arbetsuppgifterna till boken laddas upp. Du kan välja att läsa dem online, eller att spara ner dem till till dator. 


God läsning, 9A! 


Mvh Viktoria 


En komikers uppväxt
Svenhammeds journaler

onsdag 11 januari 2012

Veckobrev år 7

Välkommen 2012!

Så var vi då på väg. Drygt nittio arbetsdagar kvar av vårterminen. Låter det bakvänt, att tänka på avslutning i juni innan vi en s fått upp farten på terminen? Tja, kanske det. Men å andra sidan, det kommer att gå så fort. Vi sitter snart där, tänker Blomstertid nu kommer och vinkar av varandra för sommaren.

Vi vill med det säga att varje dag i skolan är avgörande för omdömen och bedömning. Uppmuntra era barn att plugga, planera och vid frånvaro ta igen det de missat. Var det svaj i omdömena i höstas, kanske det behövs skjutas till lite extra energi att utveckla sina förmågor i takt med kraven som finns i styrdokumenten? Läs gärna om vilka kunskapskrav som gäller för de olika ämnena på Skolverkets sida.

Väl mött i korridoren!

Katarina, Ulla och Viktoria

Veckobrev vecka 3, 2012

tisdag 10 januari 2012

Uppdaterad matsedel

Klicka på bilden MATSEDEL i högerspalten på denna sida och du slussas vidare till aktuell matsedel för Håstensskolan.

God spis på er!

Mvh Viktoria

Terminsplanering i svenska klass 9A

Hej!

Klicka dig vidare via nedan länk till en översiktsplanering i svenskämnet för vt 2012. Som alltid kommer det säkert att bli ändringar, förlängningar, förkortningar och justeringar i planeringen, men du kan åtminstone se ramarna för det vi ska arbeta med.

Du kan läsa planeringen online, ladda hem den och skriva ut den. Ser fram emot en härlig vårtermin med er!

Mvh
Viktoria

Vårterminen 2012, svenska