tisdag 23 oktober 2012

År 8: Utkast novell

"Det var en gång en liten röd stuga som låg i en vacker skogsglä...." I kontexten, sammanhanget, att skriva en saga, berättelse eller annan beskrivande text vore ovan inledning helt okej att börja med. Men i kontexten noveller är det ett generalfel! Och det är noveller vi nu ska skriva.

Under ett par veckor har vi arbetat med att läsa, analysera och diskutera vad som karaktäriserar en novell. Hur en novell är uppbygd, till skillnad mot längre uppsatser, och varför vi upplever en del noveller är bättre än andra.

I uppgift till tisdagen den 6 november har du att skriva ett utkast till din novell. Ett utkast innebär att du i stora drag har din novell klar. Du vet vad den omedelbara handlingen är, vem din novell ska handla om och hur allt slutar. Du har klart för dig, och skriver ner, så mycket du kan av den historia du byggt upp. Finslipning av novellen sker sedan i klassrummet, på lektionstid.

Deadline för inlämning av färdig novell är 27 november. Du kommer att få fem lektionstimmar att skriva rent din novell på, fixa finliret och göra den exemplarisk.

I skrivandets tjänst,
Viktoria & Ann-Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar