onsdag 17 oktober 2012

År 8: Lära med radio

Hej!

Hur låter det egentligen när en lastbil drar förbi i åttio knyck? Varför hör man bara ibland hur stolar flyttas i klassrummet bredvid? Och varför hoppar man högt ibland när någon säger "hej"?

Hörseln är en fantastisk del av kroppen. Kanske är det svårt att förstå hur vi människor sovrar bland alla de ljud vi har, att vår hörsel är selektiv och automatiskt inte tar upp alla ljud att registreras i vårt medvetande. Testa att spola i en toalett, spela in ljudet och lyssna hur det låter. Hör du samma ljud när du inte medvetet lyssnar när du spolar?

Vi har idag kickat igång det entreprenöriella projektet Lära med radio. Från oktober till februari ska vi i klassen, tillsammans med två andra skolor i Varberg, några i Halmstad samt en del "utomstående" aktörer och organisationer arbeta med radio. I mitten av februari sänder vi live från Halmstad Närradios studio. Vi ska alltså arbeta från idéer till färdig produkt (radioinslag), där vår produkt når tredje person (lyssnare). Med andra ord ett komplett entreprenöriellt lärande, helt i linje med skolans styrdokument.

På klassens Facebooksida har jag idag lagt upp en introduktion samt de ämnen och grupper som utkristalliserades under dagens två lektioner i svenska och SO. Om du inte själv har tillgång till Facebook, be ditt barn (alla elever är anslutna till sidan) att visa dig informationen.

Mer om Lära med Radio kommer att läggas ut här, och på Facebooksidan, och uppmuntra gärna eleverna att lyssna på radio under kommande månader. Dels för att hämta inspiration och kunskap om hur radioinslag och reportage är uppbyggda, dels för att de ska få en känsla för vad de själva anser är bra radio.

Mvh Viktoira
- er röst i klassrummet  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar