onsdag 25 augusti 2010

Nyhet nr 2: Demokratiprojekt

Den andra av läsårets två nyheter är det så kallade Demokratiprojektet vi startar upp från och med första skolveckan. Projektet är en till Håstensskolan anpassad modell av det mycket uppmärksammade och internationellt prisbelönta projektet FORUM som Ängskolan i Skene bedriver sedan flera år tillbaka.

På schemalagd tid (märkt K-tid på elevschema) kommer eleverna på Håstensskolan genom olika moment stärka sitt elevinflytande och påverkansmöjligheter. Elevdemokrati är avgörande för att eleverna ska uppleva skolan som meningsfull och för att skolan ska kunna förbättras. Elevernas röster räknas och deras röster ska få höras utifrån demokratins normer och värdegrunder. Med skolledningens stöd har vi därför skapat en anpassad modell vars främsta syfte är att vidareutveckla elevdemokratin på Håstensskolan.

Vår modell har delats in i fem veckor där studiehandledning, studieteknik, utvärderingar av kurser/ämnen, klass- och elevråd samt KRAM-gruppsarbete är några av huvudrubrikerna för innehållet. Varje klass arbetar tillsammans med respektive kontaktlärare, men samtliga klasser arbetar utifrån den gemensamma modellen.

Vi vet att våra elever har många finurliga tankar om hur de kan vara med och tycka till om sin arbetsplats. Vi vet också att ett fungerande och stabilt elevråd kan lyfta samtliga elevers lust att vilja påverka och förbättra. Därför kommer skoledningen att vara med på elevrådets möten och få information om elevernas önskemål kring Håstensskolans verksamhet.
Om ni har frågor kring Demokratiprojektet hör av er till viktoria.svensson@kommunen.varberg.se