tisdag 24 augusti 2010

Nyhet nr 1: Ämnesrum

En av årets nyheter på schemat är det så kallade Ämnesrummet. Varje onsdag har eleverna i år 6-9 schemalagd tid, 50 minuter, där de själva väljer vilket ämne de vil studera. Kanske har vi ett prov i matematik kommande vecka, då är det ett toppentillfälle att välja just matte att studera lite extra- Vill vi hellre baka en kaka, öva på ett schysst intro till den egenskomponerade låten, ja då är det hemkunskap respektive musik som styr valet.

Varje ämnesrum har en ansvarig lärare som är utbildad i just det ämne han eller hon är ansvarig för. Det är ingen traditionell katederundervisning som bedrivs i Ämnesrummen, utan tanken med denna studieform är att eleverna ska ta med sig de uppgifter de vill arbeta med och träna sig i att använda läraren som ett vertyg för att nå målen, stärka sina förmågor och/eller fördjupa sig. Varje vecka sker ett nytt val, vilket innebär att samtliga elever kan anpassa sina val till den planering som de olika ämnena har.

Idén är hämtad från Bläshammar skola där de sedan 2007 arbetat med Ämnesrum. Våra elever har med start denna vecka tecknat sig på de olika ämnesrumslistorna och vi ser med verkligen fram emot att kunna öka elevernas inflytande över sin egen utbildning genom denna studieform samt att låta eleverna förbättra sin förmåga att planera det egna pluggandet!