måndag 30 augusti 2010

Kontaktdag

Tisdagen bjuder på diverse aktiviteter i arbetslaget Diamanten. Cykeltur, besök på Varbergs museum, film, brännboll, poängpromenad och allmänn trivsel.

Det är kontaktdag för år 6-9 och varje klass har ett eget program för dagen. Vi önskar alla elever och lärare som är "ute eller inne på vift" en trivsam dag tillsammans!
På onsdag är det åter undervisning enligt schema. Med Ämnesrum och övriga inslag. Notera att skolforograferingen anno 2010 drar igång och se anslag inne på skolan för tider då just din klass ska förevigas.
Smile!

fredag 27 augusti 2010

Alla var på!

Uppstartsvecka och uppstart av två nyheter för eleverna i år 6-9: Ämnesrum och Demokratiprojekt. Hade vi vuxna på skolan varit "för på" efter sommarlovet när vi brann för att kicka iväg dessa idéer? Skulle eleverna känna samma entusiasm för nyheterna som vi? Det var med lite sus i magtrakten som var och en av de berörda lärarna öppnade dörrarna till ämnesrummen och till Demokratiprojektet.

Men om vi inte fattat det förr, så kan ingen av oss i personalen längre tveka. Vilka fantastiska elever vi har! Så fort anslagen om vilka val (ämnen) eleverna kunde fördjupa sig i blev listorna för ämnesrummen fullteckande. Med stort ansvar och seriositet valde var och en av våra äldre elever det ämne de ville plugga - den här veckan. Och väl inne i respektive ämnesrum flödade kreativiteten. Kartor studerades, böcker lästes, det skrevs och knåpades i språken och kanske finns det en chans att ett matematiskt genidrag komer att födas inom kort. Bra jobbat, elever i år 6-9. Ni visade verkligen att ni gillade vår nyhet.

Demokratiprojektet startades upp med att varje elev fick skriva vilka betyg de ska sträva efter. Ett färdigtryck frågeformulär delades ut, och nästa vecka kommer vi att fortsätta "titta inåt" på vilka förmågor och kvalitéer var och en besitter samt kan förbättra. Även denna nyhet togs emot på ett mycet bra sätt. Frågorna om vad baksidan av formuläret ska användas till var många. Bra! Nyfikenhet är A och O, och på fredag i nästa vecka kommer svaret. För då är det dags för del två!

Ha en trivsam och skön helg! Vi ses på måndag!

onsdag 25 augusti 2010

Nyhet nr 2: Demokratiprojekt

Den andra av läsårets två nyheter är det så kallade Demokratiprojektet vi startar upp från och med första skolveckan. Projektet är en till Håstensskolan anpassad modell av det mycket uppmärksammade och internationellt prisbelönta projektet FORUM som Ängskolan i Skene bedriver sedan flera år tillbaka.

På schemalagd tid (märkt K-tid på elevschema) kommer eleverna på Håstensskolan genom olika moment stärka sitt elevinflytande och påverkansmöjligheter. Elevdemokrati är avgörande för att eleverna ska uppleva skolan som meningsfull och för att skolan ska kunna förbättras. Elevernas röster räknas och deras röster ska få höras utifrån demokratins normer och värdegrunder. Med skolledningens stöd har vi därför skapat en anpassad modell vars främsta syfte är att vidareutveckla elevdemokratin på Håstensskolan.

Vår modell har delats in i fem veckor där studiehandledning, studieteknik, utvärderingar av kurser/ämnen, klass- och elevråd samt KRAM-gruppsarbete är några av huvudrubrikerna för innehållet. Varje klass arbetar tillsammans med respektive kontaktlärare, men samtliga klasser arbetar utifrån den gemensamma modellen.

Vi vet att våra elever har många finurliga tankar om hur de kan vara med och tycka till om sin arbetsplats. Vi vet också att ett fungerande och stabilt elevråd kan lyfta samtliga elevers lust att vilja påverka och förbättra. Därför kommer skoledningen att vara med på elevrådets möten och få information om elevernas önskemål kring Håstensskolans verksamhet.
Om ni har frågor kring Demokratiprojektet hör av er till viktoria.svensson@kommunen.varberg.se

tisdag 24 augusti 2010

Nyhet nr 1: Ämnesrum

En av årets nyheter på schemat är det så kallade Ämnesrummet. Varje onsdag har eleverna i år 6-9 schemalagd tid, 50 minuter, där de själva väljer vilket ämne de vil studera. Kanske har vi ett prov i matematik kommande vecka, då är det ett toppentillfälle att välja just matte att studera lite extra- Vill vi hellre baka en kaka, öva på ett schysst intro till den egenskomponerade låten, ja då är det hemkunskap respektive musik som styr valet.

Varje ämnesrum har en ansvarig lärare som är utbildad i just det ämne han eller hon är ansvarig för. Det är ingen traditionell katederundervisning som bedrivs i Ämnesrummen, utan tanken med denna studieform är att eleverna ska ta med sig de uppgifter de vill arbeta med och träna sig i att använda läraren som ett vertyg för att nå målen, stärka sina förmågor och/eller fördjupa sig. Varje vecka sker ett nytt val, vilket innebär att samtliga elever kan anpassa sina val till den planering som de olika ämnena har.

Idén är hämtad från Bläshammar skola där de sedan 2007 arbetat med Ämnesrum. Våra elever har med start denna vecka tecknat sig på de olika ämnesrumslistorna och vi ser med verkligen fram emot att kunna öka elevernas inflytande över sin egen utbildning genom denna studieform samt att låta eleverna förbättra sin förmåga att planera det egna pluggandet!

Fösta veckan och full rulle!

Vi hälsar nya och gamla elever välkomna till ett nytt spännande läsår. Första veckan är uppstartad och vi hittar tillbaka till trygga rutiner, fram till nya projekt och låter idéerna flöda om vad detta läsår kan komma att innehålla.

På Håstensskolan kommer läsåret som ligger framför oss att innebära en form av nystart. Dels är taket lagat på ena sidan av skolan vilket innebär att år 6-9 fått tillbaka sina ordinarie ytor. Dels kommer den inre organisationen att påbörja en översyn av likabehandlingsplan, KRAM-gruppsarbete samt sjösätta ett så kallat Demokratiprojekt.

Vi kommer även att aktivt bygga vidare på F9-skolans styrka; att hitta gemensamma riktlinjer och en röd tråd som sträcker sig från F-klasserna till år 9. Det är ett arbete som påbörjades för ett antal år seddan och nu känns stabilt att vidareutveckla. F9-dagar, Hälsodag med skoljogg och skolutvecklande temaprojekt där vi fördjupar oss i Afrika och dess situation är några av de områden vi i personalen ska "sätta tänderna i" och låta eleverna få växa med. Håll span på bloggen för uppdateringar och nyheter! Ta del av veckomeddelanden, veckobrev och annan information som vi sänder hem till er som vårdnadshavare via era härliga barn!

Än en gång - varmt välkomna till läsåret 2010/11!