tisdag 23 oktober 2012

År 8: Utkast novell

"Det var en gång en liten röd stuga som låg i en vacker skogsglä...." I kontexten, sammanhanget, att skriva en saga, berättelse eller annan beskrivande text vore ovan inledning helt okej att börja med. Men i kontexten noveller är det ett generalfel! Och det är noveller vi nu ska skriva.

Under ett par veckor har vi arbetat med att läsa, analysera och diskutera vad som karaktäriserar en novell. Hur en novell är uppbygd, till skillnad mot längre uppsatser, och varför vi upplever en del noveller är bättre än andra.

I uppgift till tisdagen den 6 november har du att skriva ett utkast till din novell. Ett utkast innebär att du i stora drag har din novell klar. Du vet vad den omedelbara handlingen är, vem din novell ska handla om och hur allt slutar. Du har klart för dig, och skriver ner, så mycket du kan av den historia du byggt upp. Finslipning av novellen sker sedan i klassrummet, på lektionstid.

Deadline för inlämning av färdig novell är 27 november. Du kommer att få fem lektionstimmar att skriva rent din novell på, fixa finliret och göra den exemplarisk.

I skrivandets tjänst,
Viktoria & Ann-Sofie

onsdag 17 oktober 2012

År 8: Lära med radio

Hej!

Hur låter det egentligen när en lastbil drar förbi i åttio knyck? Varför hör man bara ibland hur stolar flyttas i klassrummet bredvid? Och varför hoppar man högt ibland när någon säger "hej"?

Hörseln är en fantastisk del av kroppen. Kanske är det svårt att förstå hur vi människor sovrar bland alla de ljud vi har, att vår hörsel är selektiv och automatiskt inte tar upp alla ljud att registreras i vårt medvetande. Testa att spola i en toalett, spela in ljudet och lyssna hur det låter. Hör du samma ljud när du inte medvetet lyssnar när du spolar?

Vi har idag kickat igång det entreprenöriella projektet Lära med radio. Från oktober till februari ska vi i klassen, tillsammans med två andra skolor i Varberg, några i Halmstad samt en del "utomstående" aktörer och organisationer arbeta med radio. I mitten av februari sänder vi live från Halmstad Närradios studio. Vi ska alltså arbeta från idéer till färdig produkt (radioinslag), där vår produkt når tredje person (lyssnare). Med andra ord ett komplett entreprenöriellt lärande, helt i linje med skolans styrdokument.

På klassens Facebooksida har jag idag lagt upp en introduktion samt de ämnen och grupper som utkristalliserades under dagens två lektioner i svenska och SO. Om du inte själv har tillgång till Facebook, be ditt barn (alla elever är anslutna till sidan) att visa dig informationen.

Mer om Lära med Radio kommer att läggas ut här, och på Facebooksidan, och uppmuntra gärna eleverna att lyssna på radio under kommande månader. Dels för att hämta inspiration och kunskap om hur radioinslag och reportage är uppbyggda, dels för att de ska få en känsla för vad de själva anser är bra radio.

Mvh Viktoira
- er röst i klassrummet  

tisdag 16 oktober 2012

År 8: Och då var vi igång!


Tundra, skog, grässlätt och öken!

Det självständiga arbetet i geografi med biomer och livsmiljöer samt att skapa en PP (powerpoint) startades upp idag. Som ett komplement till den pedagogiska planeringen gick vi idag igenom kursplan och betygskrav för geografi.

Med stor entusiasm valde varje elev sin inriktning på arbetet och alla kom igång bra. Håll gärna ett öga på den skapande och kreativa process era barn går igenom, eftersom det är deras första riktiga "urvalsarbete". Det vill säga de har fått ett övergripande ämne (biomer), och ska nu välja en inriktning som blir genomgående och arbeta med jämförelse, analys och reflektion.

Vi startar redovisningarna tisdagen den 6 november, och eleverna får boka in sig på den tisdag de önskar redovisa för mig och Ann-Sofie, fram till tisdagen den 4 december. Samtliga tips och förutsättningar finns specificerade i den pedagogiska planeringen, och ni får gärna höra av er om det blir frågor som ni behöver hjälp med att reda ut.

Mvh
Viktoria


tisdag 9 oktober 2012

Gilla Mittpunkten på Facebook


Till elever år 6-9

I lördags var det invigning av den nya ungdomsgården vid simhallen. Om någon vecka kickar verksamheten igång och för dig i årskurs 7-9 är det öppet på Mittpunkten, som gården döpts till, kvällstid och till och med fredagskvällar. För dig i år 6, gäller tiderna 14.00-17.00 vardagar.

Pierre Rosén som träffat några av er på skolan, han äter bland annat i matsalen varje dag, är en av de som jobbar på Mittpunkten. Pierre och hans medarbetare hälsar att det är fritt fram att lämna önskemål om vad gårdsverksamheten ska innehålla.

Enklaste sättet att hålla koll på vad som händer på Mittpunkten är att gilla deras sida på Facebook. Då ser du statusuppdateringar och happenings som läggs ut.

Klicka på ordet Mittpunkten nedan, och du slussas vidare till gårdens Facebooksida.

Ses på gården!

MITTPUNKTEN

måndag 1 oktober 2012

Historia år 8

Hej klassen! 

Hemuppgift historia till måndag 8 oktober: 
sid. 250-259 i Elevboken, sid. 86-93 i FOKUS-boken. 

Läs med källkritiskt perspektiv. Är allt som står i boken sant? Har tiderna ändrats sedan bokens skrevs/trycktes? Vad vet du som inte står i boken om araberna och deras kultur, samt betydelse för vår tid? Jämför gärna med grekerna och romarna (andra kulturer).

Lycka till! 

Mvh 
Viktoria