måndag 2 maj 2011

9A om andra världskriget i moderna tappning

På torsdag ska 9A ha sin sista stora gruppredovisning i SO som elever på Håstensskolan. Under ett antal veckor har klassen arbetat med andra världskriget. De har samlat, sorterat och bearbetat information om fem givna ämnen. Bland annat förbereds redovisningar om atombombningen av Hiroshima, nazisternas propaganda och En svensk tiger. Det senare skapade viss förvirring initialt i arbetsprocessen, men nu tycks begreppet vara utrett. Ett "jaha-okej"- sus gick genom klassrummet då gruppen som arbetar med ämnet förstod att det inte alls var tal om tigrar i bokstavlig bemärkelse, utan något helt annat. I sådana stunder är det lätt att älska sitt jobb som lärare.

När 9A efter torsdag tar emot beröm och cred för väl uträttat arbete, ska de som sista arbetsområde i SO fördjupa sig i varsinn amerikansk stad.  De reser over seas och ska få söka informaion, vara källkritiska och sammanställa såväl vykort som resedagbok över sitt äventyr. Kanske kommer någon av dem att göra resan irl senare i sitt liv. Då kan vi hoppas på ett äkta vykort, avsändare USA.

I svenska har ett bokprojekt just avslutats och nu väntar några intensiva lektionspass med den nationella ämnesprovens muntliga del. Därefter erbjuds eleverna i 9A att arbeta med sådant de av olika anledningar behöver komplettera eller göra om. Med andra ord kan de som vill, be om extrauppgifter och chansa på att höja sitt betyg i svenska (eller SO).

Väl mött i korridoren!
mvh Viktoria  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar